Svájc a csodálatos – általános tudnivalók

Svájc – minden amit tudni szeretnél

Mi jut eszedbe Svájcról? A csoki? Az órák? Esetleg a síelés? Vagy az, hogy minden drága és megfizethetetlen? Megpróbáljuk a lehetetlent; reméljük a bejegyzés elolvasása után minden kérdésedre választ kapsz, a száraz tények helyett inkább jól hasznosítható információkat szeretnénk mutatni. Akkor induljon is Svájc megismerése.

Általános leírás

A Svájci Államszövetség (Confoederatio Helvetica – igen, ezért CH az ország nemzetközi jelzése), 26 kantonból álló szövetségi köztársaság Közép-Európában, fővárosa Bern.  A tengerparttal nem rendelkező ország Európa középső részének alpesi vidékén található. Az ország területe 41.300 km2, lakosainak száma körülbelül 7,5 millió. Szomszédai Németország, Franciaország, Olaszország, Ausztria és Liechtenstein. 

A 26 kanton pénzügyileg önálló, saját alkotmánnyal és törvényhozással rendelkezik. Az országban három különböző nyelvi régió- és öt főbb terület különül el; északon, keleten és a középső részen a német  a jellemző, a déli területeken olaszul beszélnek, míg a nyugati részen a francia nyelvet használják. Mindhárom nyelv hivatalos, ahogy az alig 50.000 ember által beszélt rétoromán is. Ezeket a területeket nem csak a nyelv különbözteti meg egymástól, teljesen más  mentalitást tapasztalhatunk például Zürichben és Lausanneban. Akkor sem kell meglepődnünk ha egy hosszabb alagút egyik oldalán német kiírásokat olvashatunk, míg a napfényre kiérve olasz szókincsünket bővíthetjük.

Utazás Magyarországról
Svájc a csodálatos - általános tudnivalók

Svájc Magyarországról repülővel (lásd a következő bekezdést), autóval, vonattal, busszal is könnyen megközelíthető. Az országba való belépéshez vízum nem szükséges, a belépéshez szükséges dokumentumokról itt tudsz tájékozódni.

Gépkocsival az ajánlott útvonal Bécs-Salzburg-München-Bregenz-Zürichen keresztül vezet. Budapestről Zürichbe körülbelül 1.050 km úttal és – megállásokkal együtt – 12-13 órával számoljunk. Ausztriában elég sűrűn-, míg Németországban kicsit ritkábban találhatunk pihenőhelyeket. Autópályamatricát Németország kivételével mindenhová kell vásárolnunk (talán 2019-től már ebben az országban is kötelező lesz), ezen semmiképpen ne spóroljunk. 2018-ban az alábbi díjakkal kalkulálhatunk személygépkocsikra: Magyarországon 10 napra 2.975ft, Ausztriában 9€ (a vásárlás napja + 9 nap az érvényessége), míg Svájcban csak éves matrica vásárolható 40 CHF áron. A biztosítás meglétét igazoló nemzetközi zöldkártya nem kötelező, de ajánlott.

Nagyon fontos, hogy jól tervezzük meg a tankolásainkat (erről még a későbbiekben pár nagyon hasznos infót fogok megosztani), mert ha az autópálya mellett tankolunk, a magyar pénztárcák sírva fognak fakadni. 95-ös benzin tekintetében az 1,29€-ós literenkénti ár jónak számít Ausztriában, míg Svájcban nem találtunk 1,61CHF alatt üzemanyagot (azt is csak a városokban). Egyszóval ne az autópályán tankoljunk!

Vonattal már 39€ ártól utazhatunk, míg autóbusszal a Flixbust választva 12-13.000ft-ért eljuthatunk Zürichbe – kattints ide a további információkért.

Repülővel – ha sikerül kifognunk egy jó akciót -már 10.000ft környékén találhatunk fapados repjegyet. Jelenleg nem sokkal 17.000ft fölött repülhetnénk egy szeptemberi időpontban (közvetlenül a WizzAirnél foglalva, Discount Club tagsággal még olcsóbban – ebben a pillanatban 8.580ft-ot vonnának le a bankkártyánról egy retúr repjegyért Bázelbe). Az aktuális árakért kattints a lenti képre!

Svájc a csodálatos - általános tudnivalók

*kép: Kiwi.com

Ha repülővel utazol, javaslom az autóbérlést, mert az ország autópálya-ellátottsága kitűnő, viszont számolj az európai árakhoz képest magasabb bérleti díjakkal. A fenti időpontra az alábbi árakkal lehet kalkulálni.

Svájc a csodálatos - általános tudnivalók

*kép: Rentalcars.com

Így az utazásánál mehet a számolgatás, hogy repülő, vagy saját autó a nyerő. Előző mellett a kényelem, míg az autó mellett a több csomag, a flexibilitás, a csodálatos táj szól.

Svájc repülőterei

párizs bejutás a reptérről

Svájc elég sok repülőtérrel rendelkezik, mindenki ki tudja választani a helyszínnek és a pénztárcájának megfelelő célállomásokat. A fapados járatok Bázelbe (Wizz Air) és Genfbe (EasyJet) érkeznek, a repülőterekről általában vonattal vagy autóbusszal könnyen megközelíthető a belváros. Érdekességként megemlítem, hogy a bázeli repülőtér egyike a világ azon kevés reptereinek, amelyet két ország közösen működtet, ez a reptér ráadásul Franciaországban található.

Az alábbi térképen megtaláljátok Svájc mind a hét repülőterét.

[put_wpgm id=9]

Szállás
Svájc szállás

Az élet nem olcsó Svájcban és ez a szálláshelyekre is vonatkozik. A kis szállodáktól a luxusig bármit foglalhatunk, csak a pénztárcánk bírja. A legolcsóbb szállodai szoba körülbelül 22-23.000ft-tól érhető el egy éjszakára, a határ a csillagos ég. Megfontolandó az egyre népszerűbb Airbnb is, itt esetleg jó alternatíva lehet a Genf (vagy a nyugati rész) környékére készülőknek egy határ menti franciaországi szállás, az árak nagyságrendileg 30-40%-kal alacsonyabbak, mint Svájcban.

Szerintünk a Booking.com keresőjét használva a legegyszerűbb megtalálni, kiválasztani és lefoglalni a szállásunkat.Booking.com

Közlekedés

Svájc a csodálatos - általános tudnivalók

Mint már említettem, Svájc autópályái jó minőségűek, behálózzák az országot és minden elérhető rajtuk keresztül. Amire figyelni kell, az a traffipax (lépten-nyomon beleszaladhatunk ha nem figyelünk), illetve a parkolási rendszer, ami még egy svájci lakosnak is sokszor fejtörést okoz (erről bővebben a parkolás Svájcban részben olvashatsz).

A svájci emberek nagyon figyelnek a közlekedési szabályokra, nem nagyon látni szabálytalankodó autóst. A zebra előtt még akkor is megállnak, ha a gyalogos még csak az átkelőhely felé tart, nekünk is érdemes felvenni a ritmusukat, a közlekedési kultúrájukat. Autópályán 120 km/h, közúton 80 km/h, míg városokban 50 km/h a megengedett legnagyobb sebesség, bár sok 30 km/h-ra korlátozott lakó-pihenő övezet is van.

A szabályok betartásán túl érdemes figyelnünk arra is, hogy jó műszaki állapotú autóval induljunk el, egyrészt mert Svájcban az emberi munka értéke magas – így a szolgáltatások árai is, ha valami elromlik és szereltetnünk kell, nem lesz olcsó, másrészt nem volna szerencsés lerepülni egy szerpentinről a gumi, vagy a fék elhanyagolt állapota miatt. Egyébként a határon a rossz műszaki állapotban lévő gépjárműveket visszafordíthatják, emiatt sem érdemes kockáztatnunk.

Az autópályák csomópontjai sokszor bonyolultak, egy jó GPS applikáció elengedhetetlen. Fontos, hogy egy gyors telefonra telepítsük, mert ha a telefonunk nem tudja lekövetni az alagutak utáni gyors újratervezést, hamar túlmehetünk a kijárónkon. Mivel Svájc nem EU tag, így a kedvező  adatroaming- és percdíjak nem vonatkoznak rá. A hazai szolgáltatók közül a Vodafone ebből a szempontból kivétel, így ha nincs Vodás előfizetésed, érdemes elgondolkodni egy Vodafone Tuti kártyás csomag beszerzésén 1 Gb-os meg nem újuló internettel (Waze és normál internet használat mellett elég egy hónapig), amivel a hazai tarifákon internetezhetsz és indíthatsz-, fogadhatsz hívásokat (pontos leírás itt érhető el). Természetesen útvonaltervezésre egy offline navigációs program is tökéletes választás.

Parkolás Svájcban

parkolás Svájcban

És akkor a parkolásról pár szóban. Zürich város parkolási honlapján nagyon sok hasznos infó mellett (németül, de a Google fordító on-line fordít) egyből egy magyarázatot is találunk: annak érdekében, hogy a lakott területeket a túlzott forgalmi zavarok ellen védjék, kék zónák vannak Zürichben (és a legtöbb településen). Ezek a zónák egyértelműen meg vannak jelölve mind a parkolóhelyre festett folytonos kék vonallal, mind a parkoló tábláján. Ezekben az övezetekben csak parkolótárcsával lehet parkolni, meghatározott ideig és feltételekkel. Ezen kívül a kék zónákra teljes napra is vásárolhatunk parkolási engedélyt, ennek az ára Zürichben 15 CHF és kinyomtatás után a szélvédő mögé kell helyezni. Ennek birtokában a kék zónában hagyhatjuk az autónkat a megjelölt napon.

Ezen kívül a fehér felfestésű parkolóhelyeken óránként 1-3 CHF (korlátozott időtartam) a díj, amit a legtöbb esetben csak apróval fizethetünk ki (pár parkolóóra €-t is elfogad). A parkolóóra is kicsit másképp működik, mint Magyarországon, nincs cetli, az órán kell beállítanunk az elfoglalt hely számát és maga a parkolóóra mutatja, hogy mennyi időnk maradt még. A sárga zónák privát parkolóhelyek, azokat nem vehetjük igénybe, míg a parkolóházakban 4+ CHF a fizetendő díj. Ha elfelejtettünk fizetni, 40 CHF a bírság összege, míg egy rossz helyen való parkolást 300 CHF-unk is bánhatja. A látványosságok környékén találhatunk ingyenes parkolóhelyet is (azért érdemes rákérdezni), míg a legtöbb bevásárlóhely parkolójában is fizetnünk kell.

Árak

Svájc a csodálatos - általános tudnivalók

Valószínűleg erre a kérdésre szeretne a legtöbb ember választ kapni. Ha egy szóban szeretnék válaszolni, akkor azt mondom, hogy drága. Ha két szóban, akkor azt; nagyon drága. De ha egy kicsit belemélyedünk a témába, akkor azt kell mondanom, hogy lehet nincs is igazam. Vizsgáljuk meg a kérdést egy kicsit részletesebben.

Először egy kis háttérinfó. A svájci átlagkereset 3-4.000 CHF, ami magyar szemmel rettentő sok, svájci szemmel már nem annyira.  Az emberekre a lakásbérlés jellemző, saját lakás vásárlása helyett, a bérleti díj egy nem belvárosi, 80-90m2-es lakással számolva körülbelül 2-2.500 CHF. Ez az ár részben tartalmazza a közüzemi díjakat is.

Az egészségbiztosítás nem ingyenes, a legolcsóbb csomag talán havi 250 CHF környékén érhető el, de ez 50% önrészt tartalmaz – a svájci egészségügy fizetős. Viszont az is elmondható, hogy a két átlagkeresetből élő pároknak nincsenek megélhetési gondjaik.

A kis kitérő után nézzük az árakat. Mivel nyaralni megyünk, jobb esetben nem Svájcban fogunk autót szereltetni, vagy hajat vágatni, mert a szolgáltatások eléggé drágák. Egy női hajvágás mosással, szárítással, átszámítva 18-22.000ft, ami az itthoni árnál 3-4x magasabb (már amennyire ismerem a magyarországi női hajvágás árait). Soroljuk ide az éttermi étkezést is, egy leves 8 CHF, míg második fogást nem láttam 20 CHF-nál olcsóbban. Normál helyen egy étkezésre itallal nagyjából 50-60 CHF-ot lehet számolni. Egy gombóc fagyi átszámítva 1.000ft-ra jön ki.

Svájcban is vannak nagy élelmiszerláncok, Aldi, Lidl, a helyi Migros, ahol az árak nem-, vagy nem sokkal magasabbak, mint Magyarországon.  Pár ár a helyi Aldiból (minden ár CHF-ban):

  • helyi dobozos sör (0,5l): 0,75
  • ásványvíz (1,5l): 1,44
  • csoki ital (0,25l): 0,44
  • burek: 1,69
  • banán (1kg): 1,49
  • szeletelt tartós kenyér: 1,19
  • tej (4x1l): 4,59
  • marhahús: a tőkehús nagyon drága, átszámítva akár 15-17.000ft is lehet kilója

A közlekedés – és a belépők – 6 éves kor alatt ingyenesek (majdnem mindenhol), egy zürichi 1-2-es zónára érvényes napijegy ára 8,8 CHF. A felkapott helyeken a sikló, gondola árai szinte megfizethetetlenek még a helyieknek is (Pilatus 72 CHF), de szerencsére vannak jóval olcsóbb alternatívák is, erről majd a napi útleírásokban olvashattok.

Fizetni majdnem mindenhol lehet bankkártyával, de készpénz is mindenképp legyen a zsebetekben!

Jó utazást kívánunk!

[icon name=”map” class=”” unprefixed_class=””] Azt, hogy mi hogyan utaztunk, az alábbi képekre kattintva tudjátok elolvasni

Nekedveszem.hu
Logo
Összehasonlítandó termékek
  • Total (0)
Összehasonlítás