Olcsó szállás – hogyan találjuk meg a legjobb ajánlatot?

írta: nekedveszem.hu
1783 megtekintés
Kiwi.com Many GEO's

Szálláskeresés – avagy az olcsó szállás felkutatása

Szállást keresni mindenki tud, hiszen az internet – és a Google – a barátunk, beütjük a keresőbe, hogy Booking.com és voilá, szállások garmadája várja, hogy lefoglaljuk. Megmondom őszintén, régebben mi is így csináltuk, de biztos, hogy ez a legjobb módszer? Lehet, hogy nem a legjobb áron foglaltunk? Ebben a bejegyzésben mutatunk pár trükköt, hogy a lehető legjobb áron juss a kiválasztott szálláshoz. Létezik olcsó szállás? A cikk végére kiderül.

Hogyan találjuk meg a legolcsóbb szállásunkat?
 • véletlenül: tegyük fel, találtunk Párizsba egy olcsó repjegyet, már csak az olcsó szállás hiányzik a boldogságunkhoz. Beütjük a keresőbe: “szállás Párizsban” – és a legelső találatban szereplő linkre kattintva legfoglaljuk a szobánkat. Ezt a módszert nem ajánlom senkinek, a lehető legrosszabb megoldás. Hogy miért? A poszt végére kiderül.
 • barátok által: az egyik leggyorsabb módja a szálláskeresésnek, de az olcsó szállások megtalálásának nem ez a leghatékonyabb módja, bár a fenti módszernél nagyságrendekkel jobb.
  Hallottunk egy kedvező árat, a barátoknak tetszett a hely, foglaljunk ide mi is! Nem feltétlenül rossz megoldás, de így nincs összehasonlítási alapunk az árak tekintetében; lehet, hogy hasonló adottságokkal lenne olcsóbb megoldás is. Tudom, hogy sokan így találtok magatoknak szállást, éppen ezért a közelmúltban már pár bejegyzés született ebben a témában. Itt a közösségi szállásvadászatról írtunk, ebben a posztban pedig a szállásárak követésének lehetőségét mutattuk meg.
 • közvetlenül a szálloda honlapján: sok esetben a szálloda(lánc) azt a gyakorlatot folytatja, hogy a saját honlapján keresztül értékesített szobák ára nem drágább, mint a kereső-, vagy kuponoldalon. Ráadásul a hírlevélre feliratkozók, vagy a törzsvendégprogramban résztvevők akár 5-20%-os árengedményt is kaphatnak a napi árakból. Nagy általánosságban elmondható, hogy sajnos nem ez a jellemző, a szállodák saját honlapján általában magasabb árakat találhatunk, mint ha keresőoldalon keresztül foglalunk.
 • keresőoldalakon keresztül: talán a legjobb megoldás, ebben a bejegyzésben is ezt a módszert fejtjük ki bővebben. A keresőoldalakat működésük szerint két nagy csoportra oszthatjuk:
  • árösszehasonlító/gyűjtőoldalak: több szállásfoglaló oldal ajánlatait gyűjti össze és listázza ki az adott szálláshelyre. A mi dolgunk, hogy a számunkra legkedvezőbb ajánlatot foglaljuk le. Nemzetközi szinten az egyik legismertebb ilyen – magyarul is tudó – oldal a HotelsCombined.com, illetve a Magyarországon elterjedtebb Trivago.hu
  • szállásfoglaló oldalak: ezeken az oldalakon az oldallal szerződött partnerek ajánlatai közül válogathatunk. Talán a legismertebb oldal a Booking.com, de a Hotels.com is ismerősen csenghet a rutinos utazóknak.

   

A lehetőségek áttekintése után most ismerjük meg közelebbről a szálláskereső oldalakat.

Szálláskereső oldalak

szállásfoglalás

HotelsCombined.com

Magyar nyelvű díjnyertes weboldal, bár Magyarországon kevésbé ismert. Az összes jelentős utazási webhelyről begyűjti az elérhetőséggel és az árakkal kapcsolatos információkat: a Booking.com, az Expedia, a Hotels.com, az Agoda, az AccorHotels és a Hilton mellett sok más helyről is. Ráadásul garantálják a legjobb szállodai árakat: ha olcsóbb árat találsz a foglalás után egy olyan webhelyen, amely szerepel a HotelsCombined listájában, visszatérítik a különbséget. Az 5.000.000 szállásajánlat közül egész biztosan megtalálod a legjobb árat.

Kedveljük, nagyon jó árakat lehet kifogni.

A HotelsCombined.com-on itt tudsz szállást foglalni

Save on your hotel - hotelscombined.com 

Trivago.hu

Talán a legismertebb magyarul is tudó szállásár-összehasonlító oldal. Hasonló elven működik, mint a HotelsCombined;  világszerte számos foglalási helyszínnel állnak kapcsolatban, beleértve az online utazási irodákat, valamint szállodaláncokat és független hoteleket is. A weboldal összesen több mint 1.800.000 szállodát és más szálláshelyet foglal magába, mintegy 190 országban. 

A Trivago.hu-n itt tudsz szállást foglalni

Booking.com

Valószínű a legismertebb weboldal az utazók körében. Az 1996-ban, Amszterdamban alapított Booking.com egy kis holland cégből a világ egyik legnagyobb internetes szállásfoglaló vállalatává vált. A Booking.com-nál több, mint 17.000-en dolgoznak 198 irodában a világ 70 országában.

Küldetésük, hogy mindenki láthassa a világot. A weboldal az utazóknak szállások, apartmanok, nyaralók, családi panziók, ötcsillagos luxusüdülők, lombházak vagy akár jégkunyhók széles választékát kínálja. A Booking.com weboldala és alkalmazásai 40-nél is több nyelven érhetők el, és közel 30.000.000 szálláslehetőséggel várja az utazókat, a világ 230 országában. Naponta több mint 1.550.000 éjszakát foglalnak le a weboldalon keresztül.

Az ajánlatok létrehozásánál ezt a keresőt használom; egyrészt mert napi szinten meg tudjuk jeleníteni az árváltozásokat, illetve az akcióknak köszönhetően nagyon jó ajánlatokat találhatunk itt. Mint például a már lezárult szezonális leárazás is volt. A hírlevélre feliratkozók ráadásul titkos árakról is értesülhetnek.

A Booking.com-on itt tudsz szállást foglalniBooking.com

Hotels.com

Talán kevésbé közismert, de megbízható weboldal. A Hotels.com az interneten található egyik legszélesebb szálláskínálatot nyújtja az utazóknak, beleértve a független, a nagy láncokhoz tartozó és az önellátó szállodákat, világszerte több mint több százezer szálláshelyen. A cég egy helyen kínálja a szobaárakról, készletekről és a foglalhatóságról szóló információkat. Specialitása még, hogy akkor is szállást biztosít az utazóknak, amikor máshol minden hely elfogyott.

Legutóbbi svájci utunk során (tudom, tudom, folytatni kellene a sorozatot – most éppen Zürich és a Pride van készülőben) itt foglaltunk, ráadásul a legjobb áron. Akkor az olcsó szállás itt volt a legolcsóbb.

Itt is vannak titkos árak a hírlevélre feliratkozóknak, ráadásul 10 eltöltött/összegyűjtött  éjszaka után egyet ingyen adnak, illetve ha egy kevés értékelésű szállásról beszámolót írsz, szintén jár az ingyenes éjszaka (csak a megjelölt szállásokon).

Ráadásul éppen fut az őszi akciójuk, aminek keretén belül akár 40%-os megtakarítás is elérhető a szállások áraiból!

A Hotels.com-on itt tudsz szállást foglalniAkkor most hol is foglaljak?

szállás

Nincs igazán jó recept arra nézve, hogy mikor mikor melyik oldal a nyerő. A legfontosabb szabály – ha nincs konkrét terv, csak valahova utazni készülsz -; ha már lecsaptál az akciós repjegyre azután nézd csak a szállást. És akkor lesz időd eldönteni, megfontolni, hogy hol szállsz meg.

Persze ez így csak elmélet, ha eddig eljutottál az olvasásban, jöhet a gyakorlat.

Tegyük fel, hogy szembe jön veled egy jó ajánlat. És szembe is jön, mert kerestünk egy egész jó áron foglalható repjegyet Párizsba jövő január végére. Sajnos a poszt publikálása napján ez az ár már nem aktuális (nem győzzük hangsúlyozni; ha találsz egy jó árban révő repjegyet azonnal vedd meg!), pedig a posztot csak egy nappal korábban kezdtem el írni. Ellenben amit mutatni szeretnénk, arra kiváló lesz.

párizs LouvreBudapest Párizs

JAN 30. – FEB 04. – 11.661ft

LEFOGLALOM

A sikeres repjegyfoglalás után most keressünk egy kellemes szállást Párizsban. Ahogy már többször leírtuk, a szállások közül nem a legolcsóbbat, hanem a legjobb ár-érték arányút, -értékelésűt keressük meg és osztjuk meg Veletek, most is ezt tesszük. A kiválasztás egyik fő kritériuma, hogy a szállás értékelése minimum 8-as legyen, ekkor túl nagyot nem tévedhetünk.
Szóval nézzük meg, hogyan alaukulnak az árak a fenti weboldalak használatával 2 főre, 5 éjszakára a 4 csillagos Le Marcel hotelben.

Akkor most létezik olcsó szállás?

Megtaláltuk! Akkor most örülünk, Vincent?

Nézzük végig az árakat és nézzük végig a szállást kínáló oldalakat is, kezdjük először az árösszehasonlító oldalakkal. Azt látjuk, hogy a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat között kb. 40% különbség van, ami valljuk be nem kevés. Ráadásul forintosítva ez 50.000ft-ot jelent, azaz jelen esetben naponta fejenként 5.000ft-tal többet fizetünk ki ha a legdrágább helyről foglalunk. 

De, hogy ne legyen ilyen egyszerű, tekintsük meg a legolcsóbb helyek ajánlóit. Hotelbank, Otel.com, HotUSA hotels az első háromban – megvallom őszintén, ezeken a helyeken még nem foglaltam soha, sőt a háromból kettőről most hallottam először. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármi baj lenne velük (valószínűleg nem túl sok időt tölthetnének az árösszehasonlító oldalakon panasz/probléma esetén), inkább azt, hogy Magyarországon nem ismertek. Az árérzékenyebb utazók választhatnak innen is, a lefoglalt szállásban nem lesz különbség.

Utánuk már az ismertebb oldalak következnek, először az ajánlott Hotels.com, ezt követi az Agoda.com, majd a Booking.com. Ebben a szegmensban már nem is annyira vészes az árkülönbség, az öt éjszakára körülbelül 20.000ft többletet jelent ha nem a legolcsóbb helyről választunk szállást, ami fejenként naponta 2.000ft.

Az utóbbi szegmensben már napi szinten találhatunk kedvező akciókat, napi ajánlatokat, így aki a biztonságra törekszik foglaljon az ismertebb oldalakról, itt túl nagy meglepetés senkit sem érhet. Érdemes feliratkozni a hírlevelekre, figyelni az akciókat és kiválasztani a legkedvezőbb ajánlatot. Pontos receptet sajnos nem tudunk adni arra nézve, hogy mikor melyik oldalról érkezik a nyerő ajánlat, de ha már megvan az utazás időpontja, érdemes naponta végiglátogatni a fenti oldalakat, végigkattintani az ajánlatokat és egyszer csak meglesz a megfelelő szállás. 

Mutattunk pár lehetőséget, és megmutattuk, hol és hogyan érdemes szállást keresni, foglalni. A kulcs a kezetekben, de az ajtót már Nektek kell kinyitni. Olcsó szállás? Igen, megtaláltuk!

És mi a helyzet ha Magyarországon belül szeretnénk utazni?

Ugyan a belföldi utazások során a fenti oldalakon kereshetünk, de erre inkább a csomagajánlatokat kínáló hazai honlapok valók. Egyrészt azért, mert olcsóbbak, másrészt, mert többnyire félpanzióval kínálják a szállásokat, a  legtöbb esetben olcsóbban, mintha közvetlenül a szálloda weboldaláról foglalnánk (ahogy a bevezetőben írtuk, ez a jellemző).

Sokszor találkozhatunk 1-2 napig tartó akciókkal, gondoljunk csak a Red Day-re, vagy az Álmok hetére, amikor az átlagnál nagyobb kedvezménnyel foglalhatjuk le nyaralásunk.

Ha ajánlani kellene, akkor a Szállásguru.hu, maiUtazás.hu, Szállás.hu, oldalakat ajánlanánk, egyikkel sem lőhettek mellé, ráadásul ha találtok egy valódi akciót, sok pénzt spórolhattok.

 

0 hozzászólás
2

kapcsolódó bejegyzések