Riegersburg vára – a boszorkányok lakhelye

írta: nekedveszem.hu
2203 megtekintés
Kiwi.com Many GEO's

Riegersburg, ahol a boszorkányok laknak

Budapesttől 3-4 órányi-, míg az osztrák határtól  csupán 30 percnyi autóútra található célpontunk Riegersburg vára, megmutatjuk, hogy mit érdemes tudni róla.

Elhelyezkedés

Riegersburg Kelet-Stájerországban fekszik kb. 40 km-re keletre Graztól, a Keletstájer-dombvidéken, a messziről is jól látható, vulkanikus eredetű várhegy tövében, amelyen a hasonló nevű vár áll 482 méter magas sziklán. A hatalmas építmény a török háborúk idejében a lakosság mentsvárául szolgált és soha nem is sikerült ezt a várat az ellenségnek bevennie. A vár Ausztria egyik legszebb és legnagyobb erődítménye, melynek alsó szintjét boszorkánymúzeum foglalja el.

Történelem

A vár története az 1122. évre nyúlik vissza. Az első ismert lovag, aki itt élt Rudiger von Hohenberg volt. A várat a 482 méter magas bazaltsziklára építették a 12. században és magát a sziklát is felhasználták a kastély falainak építéséhez. Az eltelt évszázadok alatt számos alkalommal tulajdonosváltás és átépítés történt rajta. 1415-ben a Walseer család hűbérbirtoka lett.

Az egyik leglátványosabb átalakítást Katharina Elisabeth von Wechsler (férjezett nevén Katharina Elisabeth Freifrau von Galler) bárónőnek köszönheti az épület. 1637 és 1653 között az ország legnagyobb és legerősebb végvárát építtette fel az erős alapokra. Közel három kilométernyi fallal (benne számos lőréssel) vette körül, 7 kaput építtetett, 2 árkot alakíttatott ki körülötte és összesen 108 szobát számlált az átalakítás után a kastély.

A 17. században a magyarországi török időkben az Oszmán Birodalom katonái rendszeresen harcokat vívtak a közelben a magyar seregekkel. A vár ebben az időben akár néhány ezer embernek is menedéket nyújtott. Katharina Elisabeth von Wechsler három alkalommal ment férjhez, egy lánya született, aki a Purgstall családba házasodott be, akik átvették a vár ügyeinek intézését. A Purgstall család 1800 körül halt ki. 1822-ben Johann Josef von Liechtenstein vásárolta meg, azóta is a család tulajdonában van.

Látnivalók

A boszorkánymúzeumban a 17. századi életbe nyerhet betekintést a látogató. Egyrészt Elisabeth Katharina von Galler bárónőébe, aki erős kezű asszony volt, egy konvencionális, patriarchális társadalomban állt helyt, amit sokan nem néztek jó szemmel, illetve a “virágboszorkányként” elhíresült Catherine Paldauf életébe, akiről közismert volt az a legenda, hogy képes volt virágzásnak indítani télen is a növényeket. Catherine Paldauf neve így a feldbachi boszorkányper kapcsán került be a történelembe. Ez Stájerország legnagyobb boszorkánypere volt, amelyben a környékről 95 férfit és nőt vádoltak meg jégeső okozásával. A tárlaton bemutatják a törvényesen megengedett kínzóeszközöket és kivégzési módokat is.

16 terem a vármúzeumnak ad helyet, mely a történelmével ismerteti meg a látogatót, a fegyvermúzeum pedig 400 év hadtörténetét mutatja be a régióra vonatkozóan.*

*forrás: wikipedia

A vár 108 szobájából 25 kivételével az összes látogatható, 3 állandó kiállításnak ad helyet, novembertől márciusig zárva tart. A dísztermek közül a legszebbek az 1600 körül kialakított, intarziás ajtókkal ellátott, festett kazettás mennyezettel borított  lovagterem  és a barokk stílusú, stukkókkal díszített Fehér terem. Minden teremben magyarul is elérhető a helyiségben található látnivalók leírása.

Megközelítés

A vár a 66-os út mentén található, az ingyenes parkolókat táblák jelzik. Parkolhatunk a falu központjában, vagy a falucskát elhagyva, a felvonó alsó állomásánál is. Ugyanis a várkastély gyalogosan – egy kisebb emelkedőn felsétálva -, vagy felvonón közelíthető meg. A belépő ára kötelezően tartalmazza a felvonó díját is (6€), így aki nem szeretne sétálni, választhatja az üvegfalú panorámaliftet is.

[put_wpgm id=7]

 

Nyitvatartás
  • április és október: 10:00-18:00
  • májustól-szeptemberig: 9:00-18:00
  • utolsó belépés: 17:00
Árak
HonlapBelépő a kertbe + felvonó+ a várbelépő+sólyom bemutatóIdegenvezetés
Felnőtt6€19€28€3€
Gyerek (6-15)3€11€15€2€
Családi (2 felnőtt+gyerek(ek))14€45€67€7€
Csoport (20 főtől)5€16€24€3€

Egyéb tudnivalók

Étkezési lehetőség a faluban (kétfogásos menü kb. 9€), vagy a várban (leves 3,5€, főétel kb. 9-10€, kávé 2,5€).

Honlap: www.veste-riegersburg.at

0 hozzászólás
0