Xiaomi Yeelight RGBW okosizzó – a hangulatfelelős

írta: nekedveszem.hu
3179 megtekintés
Kiwi.com Many GEO's

Xiaomi Yeelight, a telefonról vezérelhető okosizzó

Szívem szerint nem ezzel a Xiaomi termékkel kezdtem volna az okos otthonokról szóló cikksorozatot, de a napokban elég sok fórumon felmerült a kérdés, hogy vajon mit tud ez az okosizzó, érdemes-e megvásárolni, illetve megfelelően működik-e egyáltalán Magyarországon. Ugyan jópár cikket olvastam már ezzel a Xiaomi termékkel kapcsolatban, de majdnem mindegyikben akadt pár megválaszolatlan kérdés amire most megpróbálok választ adni, a beüzemeléstől a napi használatig bezáróan. Vágjunk is bele a Xiaomi Yeelight megismerésébe.

xiaomi yeelight

Leírás:

Xiaomi RGBW E27 Smart LED Bulb a Xiaomi Yeelight sorozatba jól illeszkedő termék, mely használatával átértékeled amit eddig a világításról gondoltál. 16 millió szín- és  1700-6500K között folyamatosan állítható színhőmérsékletű fehér fény közül választhatsz, így bármilyen világítást megvalósíthatsz amilyet csak szeretnél. WiFi-n keresztül kontroll alatt tarthatod a világításod a hálószobától a kertig, ráadásul távolról is vezérelheted az izzóidat akár egyesével, akár csoportosan is. Ezen kívül az izzó élettartama 11 évben van meghatározva, így semmi nem tarthat vissza, hogy kipróbáld.

Főbb jellemzők:

● 16 millió szín csak egy gombnyomásra
● 1700-6500K között állítható színhőmérséklet, ahogy a hangulatod kívánja
● Vezérlés WiFi-n keresztül
● További lehetőségek: MIJIA, IFTTT kompatibilitás, open API támogatás
● 11 év tervezett élettartam, hogy ne kelljen sűrűn izzót cserélned
● Romantikus világítás kb. 30m2-ig
● Egyéni-, vagy csoportos vezérlés lehetősége
● Könnyű kezelhetőség: csak töltsd le az alkalmazást, csatlakoztasd az izzót a hálózathoz, majd élvezd az intelligens világítást
● Kompatibilis az Amazon Alexa rendszerével

Általános jellemzőkGyártó: Xiaomi
Foglalat: E27
Kimeneti teljesítmény: 9W
Feszültség: AC 220V
Fényáram: 600Lm
Tervezett élettartam: 11 év
Jellemzők: vezérlés WiFi-n keresztül applikációval, dimmelhető
Funkciók: többféle mód, programozható viselkedés, időzítés
Színtartomány: RGBW
Anyaghasználat: alumínium, műanyag
Méretek és súlyAz izzó súlya: 0.1450 kg
A csomagolás súlya: 0.2500 kg
Az izzó mérete: 12.00 x 5.50 x 5.50 cm
A csomagolás mérete: 13.00 x 6.50 x 6.50 cm
A doboz tartalmaA doboz tartalma: 1 x Xiaomi Yeelight Color LED izzó

A Xiaomi Yeelight üzembe helyezése:

okosizzóA kicsit unalmas és száraz tények után nézzük meg, hogyan működik a gyakorlatban a Xiaomi Yeelight okosizzó párosítása, használata. Kezdjük egy jó hírrel; az okosizzó használatához nincs szükség gatewayre, így plusz befektetés nélkül kipróbálható és élvezhető a tudása. A rossz hírem viszont, hogy ha egyet veszel és kipróbálod, beszippant az élmény, így nem valószínű, hogy 1db vásárlása után meg tudsz állni. De ennél nagyobb baj ne legyen az életben. Amire mindenképp szükséged lesz, az a applikáció. Használható a MiHome– és a Yeelight app is, akár egyszerre is (Play store-t linkeltem, cserében iPhone képernyőmentés képek lesznek).  Mint minden Xiaomi alkalmazáshoz fiókot kell regisztrálnunk, hogy használni tudjuk az eszközeinket, ezt sajnos nem tudjuk  kikerülni. Ha ezzel megvagyunk, semmi nem tarthat vissza bennünket attól, hogy kicsomagolás után üzembe is helyezzük az új szerzeményünket.

A csomagolás a szokásos fehér színű, az izzón kívül egy apróra hajtogatott leírást találunk még a dobozban, benne a QR kóddal ami az applikációhoz vezet. Sikeres telepítés után, az alábbi képernyő fogad bennünket, természetesen még hozzáadott eszközök nélkül:

A program angol nyelvű, szerencsére nem kell kínaiul megtanulni a használatához. Egy lelkes fejlesztőcsapat android rendszerre készített az alapprogramról és külön a modulokról is magyar változatot, nem használom, így érdemben nem tudok nyilatkozni róla. A legfontosabb lépés, hogy a beállítások menüpontban (profile/settings/language and locale) a locale menüpont Mainland-re legyen állítva, csak így lehet eszközöket hozzááadni. A kezdőképernyő jobb felső sarkában a “+” ikonra kattintva az okosizzó ikont kiválasztva adható hozzá a rendszerhez az új eszközünk. Ehhez az izzót tekerjük be egy E27-es foglalatba, helyezzük áram alá (kapcsoljuk föl) és kövessük a képernyőn található utasításokat. A mellékelt képernyőmentéseken minden jól követhető: először a routerünk WiFi jelére kell kapcsolódnunk (ezért érdemes a MiHome appal kapcsolódni, mert ez megjegyzi a WiFi beállításunkat, a Yeelight app nem), majd kapcsolódás után a Xiaomi Yeelight WiFi jeléhez, ezek után megtörténik a kapcsolódás és a telefonunk máris kész az okosizzó vezérlésre. Már csak el kell neveznünk és megadni a helyét (háló, konyha, stb).

Ha esetleg rosszul elrontottuk a WiFi hálózatunk kódját-, vagy egyéb okból nem kapcsolódik az izzó, akkor a hálózati kapcsoló 5x-i gyors le-és felkapcsolásával resetelni tudjuk a fényforrást és kezdhetünk mindent elölről. A reset megtörténtét nem lehet nem észrevenni, az izzónk pár másodpercig a szivárvány minden színében pompázik.

A Xiaomi Yeelight okosizzó használata:

Miután sikeresen átvettük az irányítást, itt az ideje, hogy pár pillantást vessünk a programra, aminek a használata pofonegyszerű. Én a Yeelight applikációt használom az izzó vezérlésére, de természetesen MiHome-mal is működik.

A működés alapvetően nagyon egyszerű, a programon belül (vagy a widgeten keresztül) bekapcsoljuk a lámpánkat és az világít, majd kikapcsoljuk és nem világít. Egy dologra figyeljünk oda, soha ne a villanykapcsolót használjuk, mert a megadott beállításokat elveszti és kezdhetünk mindent elölről. Közben az egyik firmware-frissítés megoldotta ezt a problémát, így véletlen lekapcsolás/áramszünet esetén nem kell újra hozzáadnunk az okosizzót a rendszerünkhöz, a hálózati feszültség visszatértekor minden működik tovább ahogy eddig (na jó, majdnem; az utolsó beállított állapotot elfelejti, de ez egyáltalán nem lehet gond). Hatalmas pirospont a fejlesztőknek. Természetesen nem azért vettük meg az okosizzót, hogy ne a villanykapcsolót kelljen nyomkodnunk, ennél sokkal többet tud az új szerzeményünk. Nézzük meg a főbb lehetőségeket:

 • Manuális kezelés: a színeket- és a fehér fénynél a fehéregyensúlyt nagyon egyszerűen tudjuk állítani, csak bökjünk rá a kívánt színre és voilà, az okosizzó színe meg is változott. A fényerőt pedig a lenti csúszkán tudjuk változtatni (MiHome használata kicsit más, ott a fényerőt az ujjunkkal tudjuk változtatni, mégpedig úgy, hogy a képernyőn fel-le mozgatjuk azt).
 • Előre definiált jelenetek: 10db előre beállított sablont használhatunk hangulatunk függvényében. Mindegyik más módon világít, az egyik a gyertya fényét szimulálja, a másik vörös romantikus hangulatot teremt. Külön kiemelném a napfelkelte- és naplemente sablonokat, ezek időzítőt is tartalmaznak, így például reggel kelhetünk arra, hogy jön fel a nap, illetve este lemegy (ilyenkor az izzó 15 perc után kikapcsol). Természetesen magunknak is készíthetünk sablonokat, amiket el is menthetünk.
 • Egyéb lehetőségek: a kedvencem a “color picker”, amikor a kamerán keresztül tudjuk az okosizzó színét beállítani. Csak irányítsuk a telefon kameráját egy színre ahogy szeretnénk azt beállítani és az izzó ezt a színt fogja magából kibocsájtani (lásd a mosóporos- és az azt követő képet). Nincs diszkólámpánk, de van okosizzónk? Válasszuk ki a “music mode”-ot és az izzó a zene ütemére változtatja a színét.
 • Gateway általi vezérlés: az izzó itt mutatja meg igazán mit tud (illetve igazából a gateway), a hubon keresztül nagyon sok dolog programozható rajta (ha mozgás van-, vagy sötétedik, akkor kapcsoljon be, stb)
 • Távoli elérés: amennyiben az otthoni WiFi hálózatunk be van kapcsolva és csatlakozik az izzóhoz, akkor távolról is kezelhetjük (nem kell azonos hálózaton lennünk).
 • Megoszthatóság: elég egy telefonon hozzáadni az okosizzót a MiHome alkalmazáshoz, ezután egy másik Mi fiókkal az megosztható (példa: az izzó megosztás után megjelenik a feleséged alkalmazásában is, készítesz a telefonjára egy widgetet és már Ő is le/fel kapcsolhatja a lámpát).
Hol vásároljunk?
Xiaomi Yeelight AC220V RGBW E27 Smart LED Bulb

Xiaomi Yeelight AC220V RGBW E27 Smart LED Bulb, Xiaomi

Leírás

Description:Xiaomi Yeelight RGBW E27 Smart LED Bulb is a great addition to Xiaomi Yeelight Series, which enhances the lighting experience of your daily life. It features 16 million colors RGB light and 1700-6500K adjustable white light, offering you the most wonderful ambient lighting. With WiFi...

Jellemzők

 • Brand: Xiaomi
 • Holder: E27
 • Output Power: 9W
 • Voltage (V): AC 220
 • Luminous Flux: 600LM
 • Lifespan: 11 years
 • Features: Dimming,Remote Control,WiFi
 • Function: Commercial Lighting,Home Lighting,Studio and Exhibition Lighting
 • Available Light Color: RGBW
 • Body Color: Silver
 • Sheathing Material: Aluminum Alloy,Plastic
 • Product weight: 0.1450 kg
 • Package weight: 0.2500 kg
 • Product size (L x W x H): 12.00 x 5.50 x 5.50 cm / 4.72 x 2.17 x 2.17 inches
 • Package size (L x W x H): 13.00 x 6.50 x 6.50 cm / 5.12 x 2.56 x 2.56 inches
 • Package Contents: 1 x Xiaomi Yeelight Color LED Bulb

5 hozzászólás
4

kapcsolódó bejegyzések